петак, 07. септембар 2012.

Je l' smanjila il' najavila? Plus želje, čestitke i pozdravi (Nabudženi naslovi I deo) (JorgoBankine mudrosti I deo)Na sajtu B92 je osvanula vest da je JorgoBanka Tabaković sebi smanjila platu. Bar tako piše u naslovu. No, već u uvodu vesti (odmah ispod naslova, a iznad JorgoBankine slike), piše da je ona najavila da će sebi smanjiti platu za jednu četvrtinu. A onda, da zlo bude najgore moguće, ispod slike čitamo da je ona uverena da će smanjiti sebi platu.
Tabakovićeva sebi smanjila platu


Beograd -- Guverner NBS Jorgovanka Tabaković najavila je da će svoju platu smanjiti za jednu četvrtinu, jer su primanja guvernera bila „sramno visoka“.

"Uverena sam da ću svoju platu smanjiti za 25 odsto“, poručila je ona na konferenciji za novinare i istakla da je njen zahtev da se nikome od zaposlenih u NBS ne smanje plate.


U nastavku, JorgoBanka govori kao da je to već urađen posao:

"Plata guvernera NBS bila sramno visoka i velika je bila razlika izmedju plate guvernera i viceguvernera, dodala je Tabaković. 

Dakle, bila je viša od plate viceguvernera? Više nije?

A onda hit:

Ona bi volela da se deo plate kojeg se odriče ode na primer deci sa Kosova ili nekoj fondaciji, jer ako bi se ostavio u kasi NBS ne bi značio mnogo, ali bi značio puno nekome van kuće.

Čeknider... ako već ne znaš šta će biti s novcem kad ga se odrekneš, a volela bi da ode nekuda... zašto ga ne zadržiš i ne daješ sama toj jadnoj deci s Kosova?

Ovo što sledi je samo onako, da se zasladimo na kraj, mudrost koju je verovatno pokupila od Cicerona kojeg tako voli da čita:

Takođe je istakla da bi volela da se u državi urede odnosi kada je reč o platama, primetivši da ne može biti da, na primer, šef kabineta ima veću platu od predsednika Skupštine.

"Nema žene koja ne može da potroši milijarde, ali kad ste ovde sa vašim kolegama od pola 9 pa do pola 10, pa nemate gde ni da potrošite", kaže Tabakovićeva. 

Zaustavite planetu, hoću da siđem. 
Ljubav naša.