уторак, 12. април 2011.

Dejtonski sporazum...

Dobro veče, dobrodošli... Neko vreme sam zaista bio prezauzet svim i svačim (i dalje sam, zapravo), te nisam stigao da postavljam nove novinarizme, iako sam ih povremeno skupljao i arhivirao... tako da za večeras imamo nekoliko. Prvi na redu je tekst o sporazumu iz Dejtona, iz one ustanove, gde kolega novinar malo brka datume potpisivanja samog sporazuma... naime, napisao je:

Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji su 21. novembra potpisali Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, zvanično je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.


Nešto niže, napisao je:
Sporazum je potpisan 14. decembra 1995. u Parizu, a potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun.

I šta sad čovek da misli? Naravno - sporazum je 21. novembra 1995. godine (a vidi, čovek u prvom pasusu ni godinu nije napisao...) samo zaključen, odnosno parafiran, a potpisan je 14. decembra u Parizu. I hajde što je on pogrešio, nego što urednici danas očigledno vrlo malo do nimalo (ne) čitaju tekstove koje odobravaju...