уторак, 23. јун 2009.

Već viđeno i prežvakano (Kako mala Slavica zamišlja vest)

Ja zamišljam (a mnogo stručniji će verovatno reći da nisam u pravu) da vesti moraju biti istovremeno i novosti, neke nove informacije, koje do tada nismo čuli, ili neke stare vesti sa novim detaljima. Svakako ne zamišljam da je vest izjava nekog političara koji nam saopštava ono što su njegove kolege prethodnih deset dana već govorile. Odgovoran urednik takvu vest ne bi uvrstio u bilten. No, znamo već kakvi su razni urednici, te smo u nedelju, posle deset dana prepričavanja vesti o mogućnosti prijema Srbije na "belu šengensku listu" u januaru 2010. godine dobili "vest":

(Izvor:Tanjug)

Slobodno putovanje u inostranstvo od 1. januara 2010. godine

Građani Srbije moći će od 1. januara 2010. godine slobodno da putuju u inostranstvo, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić. Posle ovonedeljne jednoglasne podrške Evrope, postoji samo jedan uslov, a to je da dokažemo da se, do trenutka donošenja konačne odluke, na jesen, nismo opustili, nego da smo nastavili da radimo, kazao je Đelić u intervjuu "Večernjim novostima". On je rekao da ne postoje nikakvi novi uslovi, ali da ne treba da iznenađuje što evropski partneri žele dokaze da je Srbija posvećena primeni velikog broja zakona usvojenih u poslednjih šest meseci.

Prvo naslov - potpuno saomuvereno i kao da je već sve rešeno (mada ne čudi, kada vidimo ko daje izjavu). Zatim sama vest koja ne sadrži nijednu novu informaciju. Onda osoba koja daje izjavu - sad već malo manje verujem u mogućnost ukidanja viza, budući da nas je slagao do sada svaki put.
Na kraju ostaje samo pitanje šta to treba da nastavimo da radimo.
Istog dana pojavila se još jedna vest sličnog kalibra, gospodin ministar Vuk Jeremić je nešto pričao, ali njega ćemo danas da poštedimo.