уторак, 16. јун 2009.

Srbi i nealbanci? (Precizno izražavanje I)

U mnogim medijima - novinama, televizijama, radio stanicama - već dugo možete da čujete o patnjama "Srba i nealbanaca" na Kosovu i Metohiji. Ovo je jedan skoriji primer:

VEČERNJE NOVOSTI prenose izjavu šefa delegacije Beograda u Radnoj grupi za nestale na Kosovu Veljka Odalovića da navodi o trgovini organima Srba i nealbanaca sa Kosova tokom 1999. godine ne smeju ostati bez epiloga.

Problem s izrazom "Srbi i nealbanci" je sasvim očigledan, ali novinarima kao da uporno izmiče, ili ga smatraju nebitnim. Dok tamo gde ne treba dodaju i gomilaju reči (umesto "učestvovati" mnogo češće pišu "uzeti učešća u"), ovde izostavljaju jednu i time prave etničko-gramatičku grešku, ako se smem tako izraziti. Naime, kovanica "Srbi i nealbanci" implicira da su Srbi neka vrsta Albanaca, jer Albanci tlače Srbe i nealbance, a budući da Albanci i Srbi nisu isti narod, izraz treba da glasi "Srbi i OSTALI/DRUGI nealbanci". Ko je zapravo kriv što svako malo u vestima i člancima, izveštajima nedostaje "drugi" ili "ostali", ne znamo. Često isti izvor piše i ispravno i neispravno, i očigledna shema uopšte ne postoji. Možemo jedino da nagađamo da određeni novinari ili ne razumeju šta su zapravo napisali, ili im to i nije toliko bitno, ili je po sredi i jedno i drugo. Činjenica je pak da takav izraz nije tačan, kao i da su ratovi započinjani zbog sličnih, a nekad i bezazlenijih slučajeva izostavljanja reči u komunikaciji.