среда, 17. јун 2009.

Senzacionalistički naslovi

Danas videh na naslovnoj strani PRESSa sledeću udarnu vest:
Užasan zločin u Apatinu!
Narkomanka bacila bebu u WC šolju!

Razmišljao sam da li o ovome vredi pisati, a onda se setih slučaja Antala Skendžića i njegove majke, i natpisa u istim novinama "GEJ MONSTRUM UBIO MAJKU".
Pitam se zar bi ti zločini bili išta manje strašni da žena nije narkomanka, ili da Antal nije gej. Naravno da ne bi, no, PRESS i njima slični žive od senzacija, pa makar ih fabrikovali i sami.
Čak sam razmišljao "dobro, možda je to što je narkomanka imalo neke veze s tim što je ubila dete", no, i sam PRESS nam potvrđuje da nije tako:

Dragana se često obraćala za pomoć apatinskom Centru za socijalni rad. U ovoj ustanovi smatraju da to što je bila narkoman nije dovelo do čedomorstva, već da je verovatniji razlog nezavidna ekonomska situacija.

- Kada je boravila na teritoriji opštine Apatin, redovno je dobijala pomoć, jer je bila u nezavidnoj materijalnoj situaciji. Godinu i po dana unazad bila je na terapiji „metadonom" radi odvikavanja od droge. Iako je bila narkoman, dosta dobro je rasuđivala. Pretpostavljam da je uzrok eventualnog čedomorstva nezavidna ekonomska situacija, a ne zamućena svest zbog korišćenja droge. Prema našim saznanjima, u poodmakloj trudnoći je tražila prekid trudnoće, ali šta se dalje dešavalo, ne znam. Deca su joj fizički i mentalno stabilna i očuvana - kaže Dušan Bursać, psiholog u Centru za socijalni rad.


Što će reći da je naslov ipak služio samo za iskorišćavanje predrasuda zarad prodaje. Nije da podržavam narkomaniju, daleko bilo, ali ipak - kad je nešto jadno, jadno je, pa makar se radilo i o žutoj štampi (koja ipak ima veliki uticaj kod nas).